Jenny Rissveds svarar på ”BMX tjejer i Sveriges” frågor

Den 30 december 2016 så plingade det till i mailboxen hos ”BMX tjejer i Sverige”. Det var inte ett det väntade svaret från pressansvarig hos SOK (Sverige Olympiska Kommitté), utan det var ett mail direkt ifrån Jenny Rissveds själv som svarat på vår förfrågan att göra en intervju med henne.

Som ni säkert förstår så är en OS-guldmedaljör i MTB, SvD Bragdmedalj- och Jerringpriset –nominerad samt vinnare av utmärkelsen ”årets prestation” vid Idrottsgalan 2017, en väldigt påpassad person som tvingas tacka nej till ganska många intervjuförfrågningar för att hinna träna och ladda för säsongen. Jennys tyckte dock att ”BMX tjejer i Sverige” var ett mycket viktigt initiativ för cyklade tjejer som hon gärna ville stötta med en intervju. Träningsschemat och uppladdning inför årets säsong var dock redan fullbokat så hon erbjöd sig att svara på våra frågor via mail vilket fungerade hur bra som helst. Alla bilder är hämtade från Jennys Instagram samt från Redbull.tv

Vi tar det från början och låter Jenny presentera sig själv.
Jenny Rissveds heter jag. Jag är 22 år gammal och är född och uppväxt i Falun. Här bor jag idag och här har jag min bas. Jag har ca 180 resdagar på ett år i form av tävlingsresor och träningsläger. Jag är en del av det schweiziska teamet SCOTT-SRAM MTB Racing Team.

Vad anser du är viktigast, att träna kroppen, huvudet eller båda?
Jag tror att allt det där hänger ihop. Funkar inte huvudet så funkar inte kroppen eftersom att det är huvudet som styr kroppen, logiskt eller hur? Jag har erfaret det själv och jag vet att den mentala biten är en stor del av min framgång. Det kanske inte funkar för alla men jag tror att om man bara vågar ge det en chans så funkar det faktiskt.  
”Tankens kraft” är ett gammalt ordspråk som jag faktiskt tror att det ligger en hel del i. Jag skulle därför säga att ingenting är viktigast, kroppen och huvudet sitter ihop och ska samarbeta, därför måste man jobba på det samarbetet.  

Hur gammal var du när du började ”satsa”?
Jag körde min första mountainbike crosscountry tävling när jag var sju år. Jag har alltså tävlat väldigt länge och jag kombinerade mountainbike och landsväg från att jag var 10 år till 18 år. Jag har alltid haft mycket glädje i idrottandet och det har jag fortfarande. Jag insåg att jag ville bli proffs när jag gick i tvåan på gymnasiet och var 18 år.
Hur kombinerade du din satsning med skolan?
Jag studerade industridesign vid Hagströmska cykelgymnasiet här i Falun. Genom gymnasiet hade jag möjlighet att träna och plugga tillsammans med likasinnade vilket var otroligt inspirerande, motiverande och det gjorde både skolan och idrottandet ännu roligare.

Har du någon BMX-bakgrund?
Jag har väl egentligen ingen BMX-bakgrund överhuvudtaget, men jag har tränat en del på Hagströmska Cykelgymnasiets inomhus pumptrack här i Falun under min gymnasietid. Där har jag kört både teknikträning, intervaller och hoppat i stora ramper med barklandning. Jag tror stenhårt på den typen av träning under vinterhalvåret då man verkligen får lära sig att utnyttja pumpknölarna till sin fördel när man är helt slut under en intervall. Det kan man sedan ta med sig ut på stigarna och anamma samma teknik, alltså pumpa sig över stenar och rötter när man är helt slut under ett race.
Vilka mentorer eller förebilder har du haft genom åren och vad har dom betytt för dig?
Jag tycker alltid att den här frågan är ganska svår att svara på. Jag har aldrig riktigt haft någon idol eller förebild inom idrott. Jag har alltid varit ganska ointresserad av idrott generellt sett, haha!  Jag har varit väldigt passionerad, seriös och inne i mitt eget idrottande och satsning men utanför idrotten är jag som vilken annan tjej som helst och är faktiskt inte så intresserad av att sitta och följa ett skidlopp, cykellopp eller friidrottstävling framför tv:n.

Någon som jag däremot alltid ville vara som när jag var liten var min storebror. Joakim är två år äldre än mig och jag har alltid hängt efter han och hans kompisar och sett dem som coola.  Jag gjorde alltid allt för att efterlikna min bror i allt han sa och gjorde. Det har slagit mig nu när jag har blivit lite äldre att han var nog min största förebild när jag var liten. Idag står vi varandra väldigt nära och han är fortfarande en stor inspirationskälla för mig och jag ser verkligen upp till honom.

Hur förbereder du dig på själva tävlingsdagen?
Jag har inte typiska rutiner eller ritualer inför en tävlingsdag. Jag käkar frukost, sedan softar jag lite på hotellrummet, blandar flaskor, nålar fast nummerlappen, kollar upp i taket, går på toaletten, kollar upp i taket igen, sminkar mig, packar ryggsäcken med torra kläder och till sist tar jag på mig tävlingskläderna och drar iväg mot start.

Hur länge planerar, tränar och tävlar man mot ett OS?
Det är väldigt individuellt. OS har funnits med i mina tankar sedan jag var liten, det har alltid varit en dröm att stå på startlinjen på ett OS. Vissa anser sig ha misslyckats under ett OS och börjar redan året efter jobba på förbättringar och metoder för att göra ännu bättre ifrån sig nästa OS.  Det är en lång process som tar mycket tid, kraft och framförallt energi. Det är en otrolig urladdning både fysiskt och mentalt att förbereda sig, genomföra och därefter ta sig an allt som tillkommer efter ett OS.


Har du några tips du vill ge till unga BMX tjejer?
Det allra bästa tipset är att ha kul. Det kanske låter klyschigt och uttjatat men jag tror till 100% på att ha kul. Jag har lärt mig att när jag har kul på cykeln så gör jag de allra bästa resultaten.  Tips nummer två, som också är otroligt viktigt är att tro på sig själv. Tror man inte att man kan klara det, oavsett vad det gäller, så kommer man inte klara det heller. Tips nummer tre är att vara ödmjuk, det vinner du på i längden.


Avslutningsvis vill ”BMX tjejer i Sverige” rikta ett jättetack till Jenny för att hon tagit sig tid till denna intervju samt önska henne lycka till denna kommande säsongen som drar igång i slutet på mars.

SE MER!
För den som vill se och höra mer av Jenny så rekommenderar vi Red Bull dokumentären ”72 hours with Jenny Rissveds” som är mycket inspirerande.

Redbull.com
Klicka på bilden för att se filmen på Redbull.tv eller klicka på denna länk: http://www.redbull.tv/video/AP-1PG3K3AEN2111/peaking-uci-world-cup

Ni kan även följa Jenny Rissveds här:
Hemsida och blog: http://www.jennyrissveds.se
Facebook: http://www.facebook.com/jennyrissveds
Instagram: http://www.instagram.com/jennyrissveds/
Team: https://www.scott-odlo.com/team/
Falu CK: http://idrottonline.se/FaluCK-Cykel

%d bloggare gillar detta: