Äntligen en BMXhall i Sverige

Behovet av en inomhushall för BMX Racing i Sverige har funnits enda sedan 80-talet, när sporten först fick fäste i landet. Det är därför enormt spännande och roligt när vi kan följa bygget av Sveriges först hall för BMX Racing nere i Våxtorp.
BMXtjejer i Sverige tog en snack med Henric Björklund som i höstas satte spaden i jorden och i början av 2019 planerar ha färdigställt Sverige först BMXhall för BMX Racing.

VallenBMXhall_bild_5

Läs mer om bygget av BMXhallen i Våxtorp

Namn: Vallens Bmxhall
Adress: Vallens säteri, Vallen 1, 312 98 Våxtorp.
Hemsida: Hemsida är under uppbyggnad, men man finns redan på facebook: www.facebook.com/vallensbmxhall/
Kontakt/bokning av hallen: Henrik Björklund 070-6388366

Avståndstabell till Vallen BMXhall:
Hallstavik 61 mil
Uppsala 58 mil
Märsta 55 mil
Älvsjö 50 mil
Lerum 19 mil
Kungsbacka 15 mil
Malmö 12 mil
Ängelholm 4 mil

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vem eller vilka ligger bakom satsningen?

Jag, Henrik Björklund är ansvarig och Kerstin o Sven Hallenheim äger gården.

Berätta lite om när ni började planera för en hall och hur tankarna har gått under själva bygget?

Tankar på att bygga en egen BMX bana har funnits sedan några år tillbaka och planeringen tog fart i våras. Min mamma och hennes man äger Vallens Säteri, där fanns en maskinhall som mer eller mindre var outnyttjad och i lämplig storlek. Kontakt togs med olika bankonstruktörer, de återkom med offerter och valet föll på OnTrack Sverige. Tanken är att hålla nere kostnaderna så att så många som möjligt har möjlighet att cykla. Med hjälp av Lyft & Byggmaskiner i Ängelholm AB, Wrams Gunnarstorps Trä & Bygghandel AB och Trendel AB har det gått att förverkliga.

VallenBMXhall_bild_9

Vilka har designat banan?

OnTrack Sverige har designat banan och bygger den med lite hjälp av cyklister från EBMX. Jag vill ha en bana som är bra för nybörjare men samtidigt är utmanande för de som har kommit längre i sin utveckling. Banan kommer att ha en traditionell sträckning med fyra rakor, tre kurvor och totalt kommer den bli 200 meter lång. Starten är ca 3 m hög och med en 4-mannagate. Belysning i hallen är modern ledbelysning med 400 000 lumen. Det har gått åt en jädrans massa jord också – ca 2000 kubik.

VallenBMXhall_bild_1

Ni ligger nästan granne med Vallåsen Bike park, kommer hallen vara anpassad för både för MTB och BMX Racing?

Banan byggs för Bmx racing men även andra cyklister är välkomna. Dagskort 100 kr (öppen hall för alla). Hallen går även att hyra privat/grupper/klubbar, allt från en kväll till en hel helg. Kalender kommer att finnas tillgänglig när hemsidan är skapad för att se när det är ledigt/bokat. När hallen är ledig är det drop-in och man betalar för ett dagskort. Hyra av cyklar kommer troligtvis att vara möjligt i framtiden.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Kommer det finnas övernattningsmöjlighet i närheten, om man vill cykla flera dagar?

Gårdshotellet finns i direkt anslutning till banan. www.vallens-sateri.se För bokning av rum info@vallens-sateri.se (uppge kod ”BMX” för 10% rabatt). Uppställningsplats för husvagn och husbil med el kommer att finnas. Ett liten lokal med pentry för att värma mat, toalett, dusch och omklädning finns att tillgå. Grillplats finns utanför hotellet.

När har ni planerat att inviga hallen?

Invigning planeras i början av februari, mer information kommer på FB när det närmar sig.

Vallen_insta1

Kommer ni ha tjejkvällar?

Tjejkvällar kommer såklart att anordnas.

Hur har responsen varit från klubbar och cyklister?

Alla tycker det är toppen! Jag har inte hört något annat.

BMXtjejer tackar Henric för att han tog en paus i byggandet för att svara på våra frågor. Första planerade, officiella aktiviteten, i hallen är när Svenska utvecklingslaget 13+ i BMX Racing arrangerar ett läger den 9-10 februari 2019. Bmxtejer hoppas kunna återkomma med reportage från detta läger.

// Johan Waltari    kontakt@bmxtjejer.se

Foto: Alla foton används med tillstånd av Henric Björklund

cropped-bmx_logo@01x.png

VallenBMXhall_bild_5

%d bloggare gillar detta: